ENG TR
Bilgi Bankası  /  Yat Nedir?

Yat , başlangıçta önemli kişileri taşımak için kullanılan hızlı ve hafif tekne olarak tanımlanmıştır.  Kelimenin anlamı ise Hollandaca kaynaklıdır. “Yat” terimi denizci diline, Hollanda dilinde “kovalama, avlama” anlamında olan “jagen” kelimesinden türetilerek yerleşmiştir. 1950 yılına kadar, neredeyse tüm yatlar ahşaptan ya da daha büyük olanları çelikten yapılmıştır. O zamanki teknoloji zayıftı.  Günümüzde, gelişmiş yol tutuş özellikleri, yeterli iç mekan, çok iyi, sağlam performans ve konfor gibi garantilere sahip tekneler, modern olanaklarla ve geniş ürün yelpazesi  ile piyasada bulunmaktadır.

Yat terimi; yelken, güç ya da her ikisi tarafından çalıştırılan farklı çeşitlilikte tekneleri kapsar. Bu metinde, biz motor yatlar hakkında bilgiler vereceğiz. Gerçekte bir motor yat nedir?

Yelken ve rüzgar tarafından hareketi sağlanmayan teknelere motor yat denir. Motorlu yatlar dizel ya da yakıtlı motorlar tarafından ya da her ikisinden tahrik ile çalışmaktadır. Tipik bir motor yat, geniş bir oturma alanı ve oturma alanlarından ayrılmış staterooms dediğimiz lüks kamaralara sahiptir. Kabinler, özellikle daha büyük motor yatlarda bir otel suiti gibi lükstür. Özetle, bu tür tekneler konforlu konaklama ve birçok olanağı sağlamaktadır.

Hız konusu, yatın modeli ve tipine bağlı olarak değişmekle birlikte, normal seyir hızı deniz koşulları ve ortalama ağırlık ile 20 knot aralığındadır. 25 ile 60 knot arasında olan en iyi hızlar, büyük motor yatlarda ve özel dizayn teknelerde elde edilebilir. Onların yakıt tankları 60 ila 300 deniz mili özerklik sağlar. Tabi ki; teknenin ağırlığı ve hızı yüksek olduğunda daha fazla yakıt tüketecektir.

 Bu yatlar 26 feet (yaklaşık 8 metre) gibi küçük boyutlardan başlayarak talepler doğrultusunda istenilen boyutlarda inşa edilebilir. 40 feet'e (yaklaşık 12 metre) kadar olan yatlar mürettebatsız kiralanabilirken, daha büyük olanlar tam mürettebatlı (kaptan, rehber, mühendis, aşçı, kamarot, güverte tayfası v.s) olarak kiralanabilir.

 Motor yatlar kısa bir zamanda büyük mesafelerde yol almak isteyenler için idealdir. Çoğu motorlu tekne "meraklıları" bir motoryatın değerini fly bridge ve kıç güvertede güneşlenme alanlarının boyutlarına göre belirlendiğini söyler.